dijous, 17 de novembre del 2016

VÍDEO PUBLICITAT TV3

A classe, hem vist un vídeo sobre la publicitat on també hi apareixia Pere Català i Pic, el fotògraf que volia canviar el món.

Ell va publicar el MANIFEST CATALÀ just al arribar a Barcelona. És una mena de manifest publicitari i que diu coses com aquestes: l'esperit modern està bandejant l'antic sistema publicitari, la fotografia amb la seva nova tècnica, el fotomuntatge, ha de convertir-se en una obra artística que parli el nostre esperit excitant-nos el desig de possessió.
I acaba dient: que faltava al nostre país un estudi com aquest i per això he decidit instal·lar a Barcelona el meu estudi català.

Un FOTOMUNTATGE és un retoc fotogràfic consistent en la unió de fotografies o parts de fotografies o productes impresos en un collage. Va ser introduït pels dadaistes com a mitjà artístic en els anys 1920. Una de les principals vies d'aplicació del fotomuntatge durant la dècada dels 1920 i dels 1930 fou la publicitat i la producció gràfica en general (portades de revistes, de llibres, postals, etc.). El fotomuntatge permetia manipular el producte, ubicar-lo en llocs imaginaris, situar-lo en situacions hipotètiques, relacionar-lo amb elements que denotessin el seu ús o que li aportessin un valor afegit capaç de seduir al consumidor. També permetia crear composicions suggeridores on uns fragments d'imatges es fonien amb les altres per connotar diferents sensacions.
Pere Català i Pic n'era un gran expert i va fer fotomuntatges.

El COLLAGE (del francès, coller: enganxar) és una tècnica pictòrica consistent en la realització d'una pintura o dibuix amb un o més objectes superposats o no, enganxats a un suport. El collage es pot compondre per complet o solament en part de fotografies, fusta, pell, diaris, revistes, objectes d'ús quotidià, etc. Quan l'objecte resultant se separa de la paret, parlem d'assemblage.

Algunes de les fotografies que va fer Pic usant aquestes tècniques van ser aquestes:





La figura central de Pic en les imatges publicitàries sempre era el producte, cosa que avui dia ha canviat, ja que hi ha molts productes iguals competint i la figura central de la foto publicitària ja no pot ser l'objecte sinó alguna cosa associada com una model, un paisatge, una cançó, un acudit, etc.




El que pic va fer per passar a la història va ser fer les seves fotografies publicitàries, que van esdevenir molt famoses i un cartell que va fer quan va arribar la guerra civil, que era aquest: Aixafem el feixisme.


El que més m'ha agradat del vídeo ha sigut veure com fan els cartells amb els entrepans de l'empresa Pans & Company.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada